Rendszeres olvasók

2010. szeptember 20., hétfő

Laminaria

A Laminaria-tanfolyam anyaga, majdnem változtatás nélkül.Az eredeti minta a Knitty-n elérhető, a chart-ok a linken találhatók.

Fordítgatta/lejegyezte: Benke Erika (ercsu27@gmail.com, www.ercsu27.blogspot.com)


Először is: bátran elő azokkal a kötőtűkkel, nem lesz olyan bonyolult, mint aminek látszik! :-)

Az eredeti minta 2 mérethez adja meg a fonalmennyiséget, egy nagyobb és egy kisebb kendőhöz. Az eredeti fonalból (600 m/100 g) a nagyobbhoz 1000 m-t ír, míg a kisebbhez (400 m/ 50 g-os fonalból) 399 m-t.
A fonalnak, amiből az első Laminaria-mat kötöttem, semmi köze nem volt ezekhez a vastagságokhoz, 125 m volt 50 g, ebből úgy 820 m-t kötöttem el a kevesebb ismétléssel. Ne számoljuk ki szűkösre a fonalmennyiséget, különben izgulhatunk a végén.

A minta modulokból áll, a Star chart és a Blossom chart annyiszor ismételhető, ahányszor csak szeretnénk, de mindig le kell kötni a teljes chart-ot!

Az utolsó 28 sor és a leláncolás meglepően sok fonalat eszik meg, a zöld (nagyobb) kendőnél az összes fonal 32%-át, a barnánál az összes fonal 42 %-t, ezt vegyük figyelembe.
Válasszunk 2 számmal nagyobb kötőtűt, mint amit a fonalunk papírján írtak. (Tolnai fonallal kötők legalább 6 mm-es (UK4) kötőtűt használjanak. :-))

Keressünk egy kevés sima, más színű fonalat meg egy horgolótűt. Lazán horgoljunk 10-12 láncszemet. Most fogjuk a munkafonalat (amiből a kendőnk lesz), és a láncszemek alsó felébe szedjünk fel a horgolótűvel 3 szemet a kötőtűnkre:


Kössünk 17 sort lustakötéssel úgy, hogy az első szemet mindig leemeljük.



 Az utolsó sor lekötése után fordítsuk el 90 fokkal a művünket, és a szélszemekből fordítottan szedjünk fel 7 szemet.



Óvatosan bontsuk le a láncszemeket, és szedjük fel az itt felszabaduló 3 szemet a bal tűre, majd kössük le simán ezt a 3 szemet.


Már meg is van a kezdéshez szükséges 13 szemszámunk! :-) Nagyon ügyesek voltunk, mert nem fog látszani, hol kezdtük a kendőnket. :-)


 A két szélen lévő 3-3 szem a kendő szegélye, és végig lustával kötjük úgy, hogy az első szemet mindig leemeljük. Ügyeljünk arra, hogy nagyon lazán emeljük le, ne törődjünk vele, ha kötés közben túl lazának tűnik, a blokkolásnál erre szükség lesz majd.
  
Máris kezdhetjük a Setup chart-ot. :)
  
Ezt a részt a kis csillagokkal kötjük a következőképpen. Három szemet együtt simán lekötünk úgy, hogy rajta hagyjuk a bal tűn, 1 ráhajtás, majd újra lekötjük, és ezzel vesszük át a jobb tűre. Egyszerűbben: 3 összefogott szembe vissza is szaporítunk úgy, hogy a szemszám ne változzon.

Figyeljünk, hogy a chart szerint a két szélső csillag nem 3 összefogott szembe készül, hanem csak 1 szembe!!! (itt szaporítjuk a kendőt)
A csillagok eltolva vannak egymás fölött, a következő sor csillagának közepe mindig az előző csillagsor sima szeme. Ez így jó bonyolult, a lényeg, hogy kövessük a chart-okat, akkor minden csillagunk jó helyen lesz.

 Az 1 szembe készülő csillagok:



A 3 szembe készülő csillagok:



Fontos: a chart csak a minta fele! Tehát az első sorunk így néz ki:

1 szemet leemelünk, 2 sima, setup chart, egyet simán lekötünk (középső szem), setup chart, 3 sima.

Jön a pihenés: a 2. sor csupa fordított a 3-3 szélszemet leszámítva (azok ugye simák). :-)

Kössük le a minta 6 sorát (a páratlan sorokban a csillagokat kötjük, a páros sorok mindig fordítottak), a végére ellenőrizzük, hogy megvan-e mind a 37 szemünk! :-)

Jöhet a Star chart, ami az égvilágon semmiben nem különbözik a Setup-tól. Kötjük szépen a csillagokat, figyelünk, hogy a széleken (és a középső szem két oldalán) csak egy szembe kötjük őket, és nem háromba.


Kötögetjük a Star chart 8 sorát, összesen 4x vagy 6x ismételjük, választhatunk. Ha 4x kötöttük le, akkor 163 szemnek kell lennie, ha 6x, akkor 229 szemnek. Ha mind megvan, örülünk! :-) Szánjuk rá az időt, mert érdemes összeszámolni, előbb kiderül, ha esetleg hibáztunk, és kevesebbet kell bontani.
  
Jöhet a Transitions chart! :-) Előzményként: a csillagnál bonyolultabb szem nem lesz! :-)

Ha 4x kötöttük le a Star chart-ot, akkor 18 sor teljes csillagunk van, és az utolsó sorban szintén 18 csillag van (az egy szembe kötötteket nem számolva).


Folytassuk a kötést a Transitoin chart-tal.
Az elején még rendkívül könnyű dolgunk lesz, ugyanis folytatjuk a már jól begyakorolt csillag-mintát még 3x, vagyis összesen 6 soron keresztül.
A negyedik csillagsornál elkezdünk egy kicsit jobban figyelni. Haladunk a chart szerint, és megfigyeljük, hogy itt váltakoznak a csillagok. Először lekötjük az egy szembe kötött csillagot, aztán felváltva kötünk 2 db "3 a 3 szembe csillagot", majd 2 db "2 a 3 szembe csillagot", az utolsó újra 1 szembe kötött csillag, jön a középső szem, majd újra egy szembe kötött csillag, aztán kettesével felváltva a 3-as és 2-es csillagok.
A kettes csillagoknál kell egy kicsit ügyeskedni, hogy hogyan, az attól függ, hogy egyébként hogyan kötjük le a szemeket. Nekem az vált be, hogy az összefogott 3 szembe kötök először egy fordított, majd egy sima szemet, így lesz 2 szem a 3-ba.


Ha ez megvan, pihenésképpen kötünk egy sor fordítottat.


A következő sorban megkötjük az első virágsor alapját. Ehhez is tudunk már mindent, csak kicsit többet kell számolnunk.
A 3 a 9-be csillag ugyanúgy készül, mit a 3 a 3-ba, csak a 3 összefogott szembe nem 3-t szaporítunk vissza, hanem 9-t. Arra figyeljünk, hogy a széleknél, meg a középső szem két oldalán 2-2 szembe szaporítjuk a 9 szemet.
Haladunk a chart szerint. Ott, ahol 3 szemet kell összekötnünk (// és \\ jelek, figyelünk, hogy a szemek úgy álljanak, ahogy kell, hiszen ez adja majd a minta szépségét. Ez megint csak a kötési technikától függ. Aki nem úgy köt, mint én, annak követnie kell a minta leírását.
// k3tog- 3 szemet együtt leköt
\\sssk - leemel, leemel, leemel, leköt
stb.


Én viszont cserélgetem a szemeket. Egyszerűen annak a három szemnek a sorrendjét megcserélem a tűn, mégpedig úgy, hogy az a szem kerül felülre, aminek "szépen" kell állnia. Ez semmivel se bonyolultabb, mint az sssk. Egyébként a " leemel, leemel, leemel, leköt"-ben a leemelésnek pont az a lényege, hogy megváltoztassa a szem állását. Én is épp ezt csinálom, csak másképp egy kicsit.
Az én technikámnál a \\-nél kell 3-t összekötni.
A //: megnézem, melyik az a három szem. Az utolsónak kell felül lennie, hogy a szirom széle szép legyen. Felcserélem a három szem sorrendjét a tűn: az utolsót a másik kettő elé teszem, és együtt lekötöm mind a hármat.
A középső szirom csücskénél meg olyan sorrendbe cserélem a szemeket, hogy nekem tetsszen a szirom alakja: általában a középső szem lesz az utolsó, aztán a harmadik, végül az első, és együtt lekötöm.
Ha ezzel most nagyon összezavartam a dolgokat, akkor kérlek, szóljatok, és készítek fotókat.
Ha bármi kérdés van, szintén szóljatok.


Folytatjuk a kötést, már minden irányban tudunk fogyasztani. :-) Ha a végére értünk a chart-nak (ezt csak 1x kell lekötni) , összeszámoljuk a szemeket. 175-nek kell lennie, ha mind megvan, örülünk, és iszunk egy finom teát. :-)
Annak is örülünk, hogy most megint megtanultunk mindent, mert a Blossom chart semmiben nem különbözik a Transition chart utolsó 8 sorától, és ezt már egyszer lekötöttük.
Jöjjön hát a Blossom, kötögetjük 4x vagy 8x kedvünk szerint. A kedvünket csak a fonalunk mennyisége, és a kendő mérete befolyásolja. :-)
Ha ez megvan, akkor folytassuk a kendőt, már csak 2 chart és 28 sor van vissza.

Az Edging chart 1-gyel kezdünk. A minta első sora ismerős lesz, ugyanaz, mintha egy sor virágmintát kezdenénk. Második sor csupa fordított, itt pihenhetünk egyet. A harmadik sortól egyszerűen csak követjük a chart-ot, csak arra kell figyelnünk, hogy a fogyasztások szemei úgy álljanak, ahogy szeretnénk.
A hetedik sorban a "b" jelölésű szemeket csavartan kell lekötni a minta szerint. Én nem kötöttem csavartan. Kipróbáltam, abszolút nem lesz szebb, érdekesebb, különlegesebb tőle a minta, ezért simán kötöttem simán ezeket a szemeket is. :-) Szóval, majd ti eldöntitek, hogy kötitek őket! :-)
A hetedik sorban arra is figyelünk, hogy ahol kell, ott dupla ráhajtást követünk el.
A következő sorban nem pihenhetünk a szokásos módon, mert figyeljük, hogy hogyan kötjük le a dupla ráhajtásokat. A leírás szerint az egyiket simán, a másikat fordítottan kell lekötni. Mindkettőt fordítottan kötöttem le, majd itt is eldöntitek, ti hogy akarjátok. Ami fontos: mindkét ráhajtást le kell kötni!
Lekötögetjük a chart 16 sorát.
Áttérünk a Chart 2-re.
Az első sort kötjük a chart szerint. Az a kereszt alakú jel azt mutatja, amit csinálni kell: jobbra keresztezzük egymással azt a két szemet.
Kötögetünk tovább a chart szerint. Csak a dupla ráhajtásokra és a lekötésükre kell ügyelnünk úgy, mit az előzőekben.
A 11. sorban hármas ráhajtásokat is kell kötnünk, és a következő sorban mindhárom ráhajtást le is kötjük.
Ha ezzel is megvagyunk, már csak le kell láncolnunk a kendőnket. :-)
A leláncoláshoz a legjobb, legrugalmasabb módszer: egyet lekötsz simán, * egyet lekötsz simán, kettőt visszateszel a bal tűre, kettőt összekötsz*, a csillag közötti részt ismételgeted, amíg van szem a tűn.
Azért még nem végeztünk ám! :-) Következik a kendőnk blokkolása. Blokkolni muszáj, hogy a dombormű, ahogy most a művünk kinéz, átalakuljon szépséges csipkévé.
Ahogy én csinálom:
Hideg vizet vagy maximum éppen csak langyos vizet engedek a mosdóba, és teszek bele egy kevés babasampont, ami tökéletesen megfelel erre a célra. A víz ne legyen nagyon síkos-habos. Beleteszem a kendőt és nagyon óvatosan átnyomkodom egy kicsit. Leengedem róla a vizet, újra feltöltöm, és hagyom ázni egy fél órát. Kicsit megint megnyomkodom, újra leengedem a vizet, és hagyom a mosdó szélére húzva, hogy kicsorogjon. Visszateszem a csap alá, és addig csorgatom rá a hideg vizet, amíg a sampon maradványai eltűnnek. Újra a mosdóban hagyom kicsorogni. Fogok egy nagy vastag törölközőt, kicsit összehajtva ráteszem a kendőt úgy, hogy ne lógjon ki, és feltekerem. Így hagyom kb. 10-15 percig, ezalatt a törölköző még egy csomó vizet kiszív belőle.
Van egy nagy darab vásznam, ami 3 rétegbe van hajtogatva, erre terítem rá a kendőt, óvatosan eligazgatom. Jó, ha van erre pl. egy jó hosszú vonalzó vagy valami ilyesmi, de ez azért nem olyan nagyon fontos. Valószínűleg úgysem pont ugyanolyan fonalat használtunk, mint ami a leírásban van, ezért a kendőnk mérete is más lesz. Ja, és kell egy bandányi gombostű is!
Először a sarkokat feszítjük ki, megtűzzük, aztán az oldalak közepét, és így haladunk tovább. A végén minden mintaegységnél legyen gombostű. A kendőt hagyjuk megszáradni, amikor teljesen száraz, akkor kiszedegetjük a gombostűket.

Kigyönyörködjük magunkat, fotózunk, és a képeket megmutatjuk ercsunak (nekem:-), hadd örüljön ő is! :-)
Ha bármi kérdésetek van, akkor tegyétek fel, nagyon szívesen segítek!
És várom a képeket a ti kendőitekről!


                 
                  

5 megjegyzés:

Marcsimami írta...

De örülök Erika, hogy közzéteszed! :-)))
Amikor tanítottad, még nagyon kezdő voltam és nem mertem hozzáfogni. Azután kerestem a másik blogodon, de nem leltem és most... ITT VAN!!!
Nagyon örülök, köszönöm! :)

zazálea írta...

Ezzel kezdtem, szép emlék, jó emlék! :o)

Amaranta írta...

Nagyon szépen köszönöm én is, hogy közzétetted a leírást, enélkül nem ment volna.

muzsi írta...

ercsu, ez most a kisebbik kendőé? próbálom a szemszámot értelmezni, a transition chart úgy néz ki, mintha jelentősen növelné a szemszámot, de lehet, tévedek :D a leírásban (már az eredetiben meg azt írja: star chart után 163/229, transition után 175/225. hogy lesz kevesebb a nagyobbiknál? :)és a kisebbiknél tényleg 14 szem szaporodik összesen???
a 3s fogyasztásaidból nem értettem egy mukkot sem :)))

ercsu27 írta...

A szemszámokhoz piszkosul nem tudok kapásból hozzászólni, mert én sose számolom. :-) Meg kell néznem, mert már jó régen kötöttem utoljára.

Hármas fogyasztások: a lényeg, hogy ezeket is legalább 3 féle módon lehet lekötni, hogy hogyan, attól függ, hogy mit akarsz látni. Ugyanúgy lehet irányítani őket, mint a sima fogyasztásokat (az is vagy jobbra dőlő, vagy balra).